steki Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są synonimem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną też z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, ale równie prawidłowo popularne są z pysznej kuchni. Tak w następstwie tego, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby następnie zakomunikować, że nigdzie indziej na globie nie ma tak trafnego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

   

Konwergencja kultur
Kuchnia włoska ma dziś wyjątkową tożsamość. Mimo to ta kuchnia rzeczywiście ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różne składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś totalnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej kultowych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Kluczowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, które stanowią posadę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja oraz na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość bądź skomplikowane techniki gotowania.

Co od początku do końca kochamy we włoskiej kuchni? Ogromnej jakości składniki!

•    Oprócz obfitej różnorodności makaronów, dwie główne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko stosowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie wyłącznie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – też do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Na ogół posiłki są długie, bowiem uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo czy też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Potem następuje „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa oraz sałatki. Contorno może być podawane razem z daniem głównym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *